ТОП 6 продуктів, які кі краще забрати з меню в спеку
Гостра їжа
Капсаїцин, який міститься в гострій їжі, тимчасово підвищує температуру тіла. Тому в спеку краще уникати таких страв, щоб не погіршити самопочуття. Проте, якщо мета – пропотіти й охолодитися, гострий перець може бути корисним.
Сечогінні фрукти та овочі
Багато фруктів і овочів мають сечогінні властивості, що може призвести до зневоднення, якщо не вживати достатньо води. У спеку варто обмежити споживання спаржі, артишоків, фенхелю, цибулі, імбиру, петрушки, кавуна та капусти.
Продукти з високим вмістом білка
Перетравлення білка потребує значних зусиль від організму, що призводить до виділення тепла під час термогенезу. Тому варто зменшити споживання м’яса в спекотні дні.
Солодкі газовані напої
Ці напої містять багато цукру, який сприяє зневодненню організму. В спеку рекомендується уникати їх вживання. Крім того, високий вміст цукру сприяє набору зайвої ваги, розвитку карієсу та підвищує ризик серцево-судинних захворювань і цукрового діабету другого типу.
Алкоголь
Алкоголь підвищує частоту сечовипускання, що призводить до зневоднення. Надмірне його вживання може підвищити кров’яний тиск та ризик серцевої недостатності або інсульту. У спеку організм працює важче для підтримання нормальної температури, що створює додаткове навантаження на серце, легені та нирки.
Продукти з високим ступенем перероблення
У спеку варто уникати продуктів із високим вмістом цукру та значною мірою перероблених, таких як шоколадні батончики, пончики та кекси. Для їх метаболізму організму потрібно багато води, якої в спекотні дні може не вистачати.
Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.