Вчені виявили, як кофеїн знижує рівень поганого холестерину
Зрештою, ваша ранкова звичка може бути не такою поганою: кава, здається, має ряд переваг для здоров’я, але як саме вона впливає на організм, залишається невідомим. Нове дослідження виявило специфічні білки, на які діє кофеїн, які допомагають печінці видаляти поганий холестерин з крові та захищають від серцево-судинних захворювань.
Кілька масштабних довгострокових досліджень показали, що кава корисна для нас різними способами. Одне дослідження відстежило кавові звички понад півмільйона людей по всій Європі протягом 16 років і виявило, що ті, хто споживав найбільше кавових напоїв, мали значно нижчий рівень смертності, ніж ті, хто утримувався. Інші дослідження пов’язують каву зі зменшенням раку передміхурової залози, хвороби Паркінсона, Альцгеймера та серцевих захворювань.
Спостереження — це одне, але вчені не визначили багато механізмів того, як сполуки в каві, зокрема кофеїн, можуть надати ці переваги. Тому для нового дослідження дослідники з Університету Макмастера вивчили, що може ховатися за очевидною здатністю кофеїну до запобігання серцево-судинним захворюванням.
Команда виявила, що регулярне вживання кофеїну пов’язане з нижчим рівнем білка під назвою PCSK9 в крові. Цей білок підвищує здатність печінки розщеплювати холестерин LDL, «поганий» тип, який може блокувати артерії та призводити до серцево-судинних захворювань. Мало того, що кофеїн і його похідні працювали безпосередньо на PCSK9, але дослідники виявили, що він також блокував активацію іншого білка, який називається SREBP2. Це, своєю чергою, також знижувало рівень PCSK9 в крові.
«Ці результати тепер забезпечують основний механізм, за допомогою якого кофеїн та його похідні можуть знижувати рівень PCSK9 в крові й тим самим знижувати ризик серцево-судинних захворювань», — сказав Річард Остін, старший автор дослідження. «Враховуючи, що SREBP2 причетний до безлічі серцево-метаболічних захворювань, таких як діабет і жирова хвороба печінки, пом’якшення його функції має далекосяжні наслідки».
Але все-таки нова робота додає до великого обсягу досліджень, які припускають, що наша звичка до кофеїну може принести незначну користь – або, принаймні, не завдати шкоди.
Дослідники створили нові похідні кофеїну, які знижують рівень PCSK9 в крові, і сподіваються розробити їх у новий тип лікування для зниження рівня холестерину.
Це дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.