Веганський ресторан отримав зірку Michelin вперше у Франції
Крім цього цей же ресторан отримав відзнаку за збереження навколишнього середовища
Французький ресторан ONA (Origine Non Animale) першим отримав зірку Michelin серед закладів із веганською кухнею, та й ще і йому присудили «Зелену зірку» за роботу та заходи, котрі не шкодять навколишньому середовищу, повідомляє The Guardian.
Ресторан відкрився ще у 2016 році недалечко від міста Бордо, яке знаходиться в комуні департаменту Жиронда. Власниця закладу, та за сумісництвом, шеф-кухар Клер Валле задля відкриття закладу зверталася за фінансами до звичайних банків. Але, банки оцінили веганський заклад Клер як безперспективний напрямок бізнесу й відмовили їй в позиці. Згодом Валле таки вдалося відкрити свій ресторан завдяки краудфандинговій платформі та банку Le Nef, котрий фінансує екологічні проєкти.
Гід Michelin – найбільш відомий і впливовий гастрономічний рейтинг світу, який випускається з 1900 року. У лютому 2020 року гід Michelin затвердив новий критерій оцінки ресторанів – «Зелену зірку». Цю нагороду отримують заклади, які «взяли на себе відповідальність за збереження ресурсів та біорізноманіття, скорочення харчових відходів і споживання невідновлювальної енергії».
Зараз на сайті гіда Michelin можна знайти 48 ресторанів з позначкою «вегетаріанський». Частина з них входять в гастрономічні гіди Michelin 2019 і 2020 років, а частина – в окремі рейтинги Michelin по містах. Також на сайті Michelin можна знайти 22 ресторани з веганською кухнею.
Червоний гід Michelin має наступні критерії оцінювання: одна зірка – хороший ресторан у своїй категорії; дві зірки означають, що в закладі відмінна кухня, заради якої можна зробити відступ від маршруту; три зірки – приголомшлива робота шеф-кухаря, заради такого ресторану варто поїхати в окрему подорож.