5 смачних літніх страв, які варто приготувати в липні

Цього року літо надзвичайно спекотне. І, як прогнозують синоптики, найближчим часом прохолодніше не стане. Тому довго варити, смажити чи запікати складні страви не дуже хочеться, та й не варто. Навіщо ще більше розігрівати квартиру, в якій через вимкнення світла не працює кондиціонер? Найкращим виходом буде приготувати легкі закуски із сезонних продуктів. Створити кулінарні шедеври, які смакуватимуть всій родині, допоможе приправа універсальна зі шматочками стиглих овочів, зеленню та спеціями.

Освіжальна окрошка на сироватці, кефірі чи квасі

Окрошка – традиційна перша страва, що влітку заміняє і борщ, і суп, і солянку. Вона особливо смакує в спекотну погоду, чудово освіжає та тамує голод. Кожна українська господиня має власний рецепт цієї поживної їжі: існує безліч варіацій з м’ясом, ковбасою, сезонними овочами й навіть рибою. В залежності від уподобань, інгредієнти заливають квасом, мінеральною водою, кефіром, сироваткою або йогуртом. Насамкінець – додають спеції до смаку і відправляють у холодильник для охолодження.

Ситний булгур з овочами

Цю корисну крупу зовсім не обов’язково готувати на вогні. Булгур можна залити окропом, посолити, накрити кришкою – і вже через годину подавати до столу. Готову кашу змішайте з подрібненими томатами, перцем, кукурудзою та зеленню. Для заправки половинку зубчика часнику перетріть з петрушкою, соняшниковою олією та приправою. Отриману ароматну суміш додайте до булгуру.

Молода кукурудза з приправою або соусами

Кукурудзу можна швиденько зварити – це найпростіше. В залежності від сорту, знадобиться від 5 хвилин до пів години. А якщо захотілося порадувати рідним чимось оригінальним, можна піти іншим шляхом – запекти на грилі або в духовці. Для цього кожен качан потрібно змазати вершковим маслом, додати зелень та приправу й завернути у фольгу. Далі готувати протягом 30 хвилин. Протягом цього часу кукурудза вбере вершковий смак масла й буде особливо ніжною на смак. Іншим разом замість масла та зелені спробуйте запекти качани з соусом, наприклад гірчично-медовим або песто.

Соковитий кабачок та баклажан, запечені на грилі

Цю соковиту страву можна приготувати на вогні під час відпочинку на природі. Спочатку баклажан та кабачок ріжуть кільцями. Потім розкладають їх на решітці для гриля, зверху кладуть по шматочку твердого сиру й додають дрібку приправи. Овочі смажать, доки не з’явиться хрустка скоринка. Смачну закуску подають гарячою.

Вітамінний салат з помідорів, огірків та червоного перцю

Традиційний салат зі свіжих помідорів, огірочків та солодкого перцю — хіт кожного літа. Але якщо його їсти постійно, він може швидко надокучити. Щоб урізноманітнити свій раціон, достатньо оновити компоненти або приготувати нову заправку. Соняшникову олію можна замінити оливковою, лляною або гарбузовою, замість звичного оцту спробувати корисніший яблучний чи винний. Міксуйте інгредієнти: сьогодні додайте кріп, завтра – петрушку, післязавтра – кінзу, листя салату або щавель. Замість майонезу, заправте салат сметаною з подрібненим часником та універсальною приправою. Гірчиця додасть салату пікантності, соєвий соус – оригінального азійського аромату.

Готуйте із задоволенням! Смачного!

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше