Топ 5 найкорисніших літніх овочів
Літо – в розпалі. Тому саме час потурбуватися про своє здоров’я й урізноманітнити раціон стиглими соковитими овочами. Дари полів можна додавати в перші страви, використовувати для швидких перекусів, приготування апетитних салатів та овочевих рагу. Наприклад, знаменитий рататуй – вегетаріанська страва родом із Франції – це всього лише мікс п’яти корисних сезонних овочів, що є на кожному українському столі.
Ароматний сеньйор-помідор
Томати, зірвані з грядки, кардинально відрізняються від тих червоних кульок, що лежать на полицях супермаркетів узимку. Крім насиченого приємного смаку, літні овочі мають великий запас провітаміну А (каротину), необхідного для гострого зору, міцного імунітету й здорової шкіри. В помідорах також удосталь вітаміну С, що сприяє утворенню колагену і засвоєнню заліза. А рідкісний вітамін K потрібен для засвоєння кальцію та згортання крові. Неоціненну користь принесе потужний антиоксидант лікопен, здатний запобігати старінню організму та розвиткові багатьох недуг. У томатах міститься велика доза серотоніну й тіаміну – гормонів щастя, що допомагають поліпшити настрій і побороти стрес.
Солодкий болгарський перець
Солодкий перчик не лише смачний, а й надзвичайно корисний. Додавши його в щоденний раціон, ви отримаєте справжній вітамінний заряд. У достиглому овочі вітаміну С вшестеро більше, ніж у лимоні. А вміст провітаміну А такий же, як у моркві. Завдяки вітаміну P, зміцнюються стінки судин й поліпшується стан кровоносної системи. Хоча перець й називають солодким, він майже не містить цукру, а тому запобігає розвитку діабету. Феноли, каротиноїди та флавоноїди здатні уповільнити вікове погіршення пам’яті.
Універсальний кабачок
Городній улюбленець українських господарок належить до найбільш популярних літніх культур. І недарма. Адже з точки зору дієтологів універсальнішого джерела рослинних «корисностей» просто не існує! В кабачку є провітамін А, вітамін С, нікотинова кислота, вітаміни В1, В2 і РР. Цей овоч багатий на калій, що активно позбавляє організм від зайвої рідини, допомагає нормалізувати водний баланс та сприяє виведенню токсичних речовин, в тому числі радіонуклідів.
Вишуканий баклажан
Це ідеальний овоч для вживання в їжу. Причин його полюбити дуже багато. Адже баклажан – справжня комора вітамінів! Він містить калій, вітаміни PP, групи B, С, каротин, магній, мідь. Поліфеноли корисні для роботи серцево-судинної системи людини. Антоціани, що надають шкірці синього забарвлення, покращують пам’ять, знижують ризик інсульту і нормалізують тиск. Широке представництво важливих вітамінів та мікроелементів в поєднанні з делікатним смаком робить баклажан незамінним для щоденного меню.
Цілюща цибуля
Молоді головки цибулі – те, без чого не може обійтися жодна сім’я. Овоч багатий імуномоделювальним вітаміном С. Вітаміни групи B відіграють ключову роль в обміні речовин та підтримці функцій нервової системи. В цибулі міститься 25 антиоксидантів, які запобігають пошкодженню клітин. Клітковина й пробіотики підтримують здоров’я кишківника. Ця городина знижує рівень холестерину, знімає запалення, бореться з бактеріями й стоїть на сторожі утворенню тромбів.
Щоб ваш організм нормально функціонував, овочі варто споживати щодня. Дієтологи радять віддавати перевагу сезонній городині, тобто зібраній на піку стиглості та смаку.